Iensairauksien hoito

img-15

Säännöllinen hammaskivenpoisto auttaa pitämään suun terveenä. Kun suuhun kertyvä bakteerimassa, eli plakki kovettuu – se muuttuu hammaskiveksi. Hammaskiveä on yleensä suun vaikeasti puhdistettavilla alueilla, esimerkiksi ahtaissa hammasväleissä. Hammaskiveä kertyy myös ienrajaan, sekä ikenen alle ientaskuihin. Tämä voi hoitamattomana johtaa ientulehdukseen.

Ammattitaitoiset suuhygienistimme poistavat hammaskiven hellävaraisesti käyttäen ultraääntä sekä käsi-instrumentteja.

Hymykeskuksen Hammaslääkärit hoitavat myös äkilliset ientulehdukset.

Tietoa iensairauksien hoidosta

Ientulehdus eli gingiviitti sekä ikenien kiinnityskudossairaus eli parodontiitti ovat yleisiä iensairauksia, jotka kehittyvät usein huomaamattomasti. Hampaiden säännöllisestä kotihoidosta huolehtiminen on tehokkain tapa estää iensairauksien kehittymistä.

Ientulehdus ja parodontiitti

Ientulehdus syntyy, kun hampaiden pintaan ja ienrajaan kertyy bakteeripeitettä eli plakkia, joka ärsyttää kudoksia. Mikäli ientulehdusta ei hoideta ajoissa, voi tulehdus levitä syvemmälle hampaiden tukikudoksiin asti. Pidemmälle edennyttä iensairautta kutsutaan parodontiitiksi, ja se voi pahimmillaan johtaa jopa hampaiden irtoamiseen.

Ientulehduksen oireet

Ientulehdus on varsin yleinen suun sairaus. Ientulehdus pääsee usein kehittymään salakavalasti, sillä tulehdus voi olla oireiltaan lievä tai jopa täysin oireeton. Tällöin ikenien tulehdustila havaitaan vasta hammaslääkärin vastaanotolla.

Yleisimpiä ientulehduksen aiheuttamia oireita ovat ikenien turvotus ja punoitus sekä verenvuoto hampaita harjatessa. Myös pahanhajuinen hengitys voi kieliä ikenien tulehduksesta. Tulehtunut ien saattaa aristaa, ja oireet voivat esiintyä esimerkiksi joidenkin ruoka-aineiden nauttimisen yhteydessä. Ientulehdus voi kehittyä suussa nopeasti: mikäli hampaiden säännöllinen puhdistus unohtuu, tulehdus voi alkaa oireilla jo muutaman päivän aikana hampaiden pesun laiminlyömisestä.

Parodontiitin oireet

Jos ientulehdus jää hoitamatta, plakin ja hammaskiven sisältämät bakteerit voivat levitä yhä pidemmälle ikenen alle aina hampaita tukeviin pehmytkudoksiin ja leukaluuhun saakka. Kiinnityskudoksiin asti edennyt tulehdus on ientulehdusta vakavampi sairaus, sillä hoitamattomana parodontiitti lisää myös muiden sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien kehittymisen riskiä.

Pitkälle kehittynyt parodontiitti voi aiheuttaa hampaiden heilumista, hammasvälien suurentumista tai märkävuotoa ientaskuista.

Ennaltaehkäisevä hoito

Iensairauksien ennaltaehkäisemisen tärkein kulmakivi on hampaiden säännöllinen kotihoito. Hampaat pysyvät terveinä, kun ne puhdistetaan huolellisesti kaksi kertaa päivässä hammasvälit mukaan lukien. Hampaita pestessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että erityisesti ienrajat puhdistuvat hyvin. Myös tupakoinnin lopettaminen edistää suun terveyttä ja auttaa osaltaan ehkäisemään iensairauksien syntyä.

Huolellisen kotihoidon lisäksi iensairauksien kehittymistä voidaan estää säännöllisten hammaslääkärin tarkastusten avulla. Hammastarkastuksen yhteydessä suoritettu ientaskumittaus paljastaa mahdollisen tulehduksen aiheuttaman ientaskujen syventymisen. Myös säännöllisesti vastaanotolla suoritettu hammaspeitteiden poisto ennaltaehkäisee iensairauksien kehittymistä.

Iensairauksien hoito hammaslääkärissä

Pitkälle edenneen iensairauden hoidon ensisijaisena tavoitteena on infektion pysäyttäminen. Hoidon alussa potilaalle tehdään perusteellinen suun ja hampaiden tutkimus, ja tulosten perusteella laaditaan hoitosuunnitelma, johon kuuluu perushoidon lisäksi myös ylläpitohoito. Infektion pysäyttämiseksi potilaalle suoritetaan perusteellinen hampaiden puhdistus, jossa hampaiden pinnat ja ientaskut puhdistetaan kertyneestä plakista ja hammaskivestä.

Parodontiitin vaikean muodon hoitaminen edellyttää joissain tapauksissa myös muita hoitokeinoja hampaiden puhdistuksen lisäksi. Mikäli parodontiitti on ehtinyt levitä pitkälle hammasta ympäröivään luuhun, voidaan tarvita leikkauksellista hoitoa. Tietyissä tapauksissa vaikean parodontiitin hoito edellyttää lisäksi mikrobilääkitystä. Ennen mikrobilääkityksen aloittamista ientaskuista otetaan bakteerinäyte, ja lääkitys kohdistetaan näytteessä havaittuihin mikrobeihin. Vaativimmat iensairauksien hoidot suorittaa parodontologian erikoishammaslääkäri.

Jotta hoidettu iensairaus saadaan pysymään kurissa, tarvitaan perushoidon jälkeen vielä ylläpitävää hoitoa. Hammashoidon ammattilaisten suorittamassa ylläpitohoidossa hampaiden vieruskudosten terveys tutkitaan säännöllisten tarkastusten avulla. Tarkastusvälit määritellään jokaiselle potilaalle yksilöllisesti. Ylläpitohoidon ohella myös potilaan omalla aktiivisuudella ja suun kotihoidolla on suuri merkitys hoidon onnistumisessa.