Hampaiden Nukutushoito

img-6

Nukutus hammashoidon ajaksi on hyvä ratkaisu hammaslääkäripelosta kärsiville ja varmistaa kivuttoman hoidon. Nukutuksessa hoito toteutetaan tehokkaasti ja turvallisesti yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaan. Nukutushammashoidoissa tiimi koostuu anestesiahoitoon perehtyneistä lääkäreistä, hammaslääkäreistä ja pelkopotilaiden hoitoon perehtyneistä anestesiahoitajista.

Ota yhteyttä vastaanotollemme ja kerro pelostasi, niin mietitään yhdessä sopivin keino pelkosi lieventämiseksi.

Ohessa yleisiä kysymyksiä ja vastauksia:

Mitä siis ovat nukutushammashoidot?

Nukutus on hammashoitoon tarjottava lisäpalvelu. Tämän tarkoituksena on käytännössä vain tehdä hammaslääkärikäynti helpommaksi. Nukutushoito voi olla yleisanestesia eli ns. täysnukutus. Siinä sinut nukutetaan ennen hoidon aloittamista ja olet syvässä unessa koko hoidon ajan. Hoidon lopuksi sinut herätetään unesta.

Toinen hieman kevyempi vaihtoehto on sedaatio eli ns. kevytnukutus. Siinä saat koko hammaslääkärihoidon ajan pienempiä määriä voimakasta kipulääkettä ja nukuttavaa lääkettä. Tarkoitus on, että olet joko kevyessä unessa tai hereillä hoidon ajan. Kuitenkin lääkitys auttaa hoidon toteuttamisessa ja tähän liittyvät mahdolliset epämiellyttävät tuntemukset ovat paremmin siedettäviä.
Missä nukutushammashoito tehdään ja miten siihen pääsee?

Nukutushammashoito tehdään Hymykeskuksessa, hammaslääkärin huoneessa. Kysy mahdollisuutta ja vapaita aikoja nukutuksessa tehtävään hammashoitoon omalta hammaslääkäriltä.

Miten hoitoon tulee valmistautua ja kuinka kauan se kestää?

Tärkein ohje nukutukseen valmistautumisessa on syömättä  ja juomatta oleminen ennen nukutusta. Saat nukutukseen liittyvän valmistautumisohjeen kirjallisena hoitoaikaa sopiessasi hammaslääkäriasemalta. Lisäksi nukutustiimistä joko sairaanhoitaja tai lääkäri soittaa sinulle pari päivää ennen nukutusta ja käy läpi vielä valmistautumisohjeen ja sen hetkisen terveydentilasi. Samassa yhteydessä on heiltä hyvä kysyä mahdollisesti sinua askarruttavista asioista nukutukseen liittyen.

Varsinainen nukutuksessa tapahtuva hammashoito kestää noin puoli tuntia – tunnin pidempään kuin hammaslääkärin hoito kestäisi. Lisäksi turvallinen kotiutumisesi varmistetaan nukutuksen jälkeisellä valvonnalla. Yleensä kotiin lähtö saattajan kanssa on mahdollista noin tunti hoidon lopettamisesta.

Kumpaa nukutushoitomuotoa suosittelette?

Parhaimman nukutushoitomuodon valinta on usein kiinni monesta eri seikasta. Kuitenkin tärkein asia on, että hoitoon tuleva henkilö tietää erot eri hoitomuotojen välillä.

Nyrkkisääntönä voisi pitää vaikka sitä, jos potilaalle on tehty aiemmin hammashoito sedaatiossa ja se on sujunut hyvin, tuskin myöskään on estettä tehdä sitä uudestaan samalla tavalla.

Mikäli on epäilys siitä, että sedaatio ei ole sopiva vaihtoehto on yleisanestesia aina varmempi vaihtoehto. Jos esimerkiksi epäilet, ettet pysty sietämään mahdollisia hoitoon liittyviä epämiellyttäviä tuntemuksia vaan hoito joudutaan jopa keskeyttämään, on yleisanestesia parempi vaihtoehto.

Myös jos suunnitelmissa on tehdä hyvin pitkäkestoinen hammashoito voi yleisanestesia olla parempi vaihtoehto. Myös lapsille tämä on yleensä ainut järkevä tapa tehdä hammashoito.

Paljonko hoito maksaa?

Nukutuksen kustannukset hoitomuodosta riippuen ovat noin 350-400 € / tunti. Tuo summa pitää sisällään anestesioihin erikoistuneen lääkärin työn tai sekä lääkärin, että nukutushoitoihin erikoistuneen hoitajan työn. Lisäksi tähän kuuluvat kaikki lääkkeet ja tarvittava jälkivalvonta.

Millaista palautetta  potilailta?

Potilaat ovat lähes poikkeuksessa erittäin tyytyväisiä  saamaansa hoitoon. Erityisen tärkeänä pidetään, että  koko hampaisto saadaan hoidettua kerralla. Erityisesti yleisanestesia jälkeen hoitomuodon vaivattomuus on yllättänyt. Käytännössähän hoidosta itsestään ei jää mitään muistikuvia.

Annamme mielellämme lisätietoa juuri sinulle sopivasta hoitomuodosta ja teemme yksilöllisen arvioinnin hoidon kestosta ja kustannuksista suunnittelukäynnin yhteydessä.