Pelkopotilaiden hoito

img-1

Hammaslääkärissä käynti voi olla monille ihmisille epämiellyttävää. Taustallaa voi olla aikaisempi huono kokemus hammashoidosta esimerkiksi kivulias hoitokokemus lapsuudesta tai muiden ihmisten kertomukset ja asenteet. Pelkopotilaan tuntemuksia voidaan lieventää monin keinoin. Tärkeintä on, että hammaslääkäri saa tietää pelosta. Keskustelu auttaa selvittämään mitkä tekijät aiheuttavat pelkoa ja miten pelkoa voidaan hoitotilanteessa lieventää.

Ota yhteyttä vastaanotollemme ja kerro pelostasi, niin mietitään yhdessä sopivin keino pelkosi lieventämiseksi!

Jos vastaanotolle soittaminen on Sinulle liian suuri kynnys ylitettäväksi, voit myös ottaa yhteyttä Ota yhteyttä -sivullamme.

Pelkopotilaiden hoito

Nykyiset hoitomenetelmät mahdollistavat kivuttoman hammashoidon, mutta hammashoitopelko on edelleen yleistä. Pelon taustalla saattaa olla aikaisempi kivulias ja epämiellyttävä hoitokokemus, muilta kuullut kertomukset tai toisten välittämät kielteiset asenteet.

Pelkoa voivat aiheuttaa myös hoitohuoneen äänet ja hajut, hammaslääkärituoli tai hoidossa käytettävät välineet, hoitovalo tai joku tietty toimenpide. Usein hammaslääkäripelon taustalta löytyy myös häpeäntunne hoitamattomasta suun terveydestä. Tämä kuitenkin on täysin turhaa, sillä hammaslääkärin tehtävänä on auttaa potilastaan saamaan terveet hampaat.

Ota pelko puheeksi

Hammaslääkäripelon ei pidä antaa muodostua esteeksi suun ja hampaiden hyvinvoinnista huolehtimiselle, sillä pelkoa voidaan lieventää monella tavoin. Ensimmäinen askel on kertoa peloista hammaslääkärille. Näin hammaslääkäri ja potilas voivat yhdessä arvioida, mikä pelkoa aiheuttaa ja mikä on paras keino sen voittamiseksi. Usein jo asiasta keskusteleminen ja luottamuksellisen hoitosuhteen muodostuminen vähentävät pelkoa.

Tehokkaat puudutusaineet sekä kehittyneet laitteet ja materiaalit mahdollistavat kivuttoman hammashoidon kaikilla osa-alueilla. Jos kivuttomuus ei riitä haihduttamaan pelkoa, voidaan jännitystä vähentää ennen toimenpidettä konsultaatiolla. Jos pelko on voimakasta, voidaan hoito tehdä lääkerentoutuksessa tai tarpeen vaatiessa nukutuksessa.

Hymykeskus toimii Itä-Helsingissä, Mellunmäessä, Metroaseman välittömässä läheisyydessä, palvellen Pääkaupunkiseudun asiakkaita. Hymykeskus on toiminut Pieksämäellä jo useita vuosia palvellen Savolaisia asiakkaita.